Adrese: Margrietas 7, Rīga, Latvia / e-mail: rbi@latnet.lv Tel: 371-29132516
Palmu eļļa ir pierādījusi sevi kā stabilu eļļu pat bez hidrogenēšanas. Margarīni mūsdienā, kas ražoti no palmu eļļas, nav hidrogenēti. No otras puses, margarīni, kas ražoti no polinepiesātinātajām eļļām ir jāhidrogenē. Hidrogenēšanas rezultātā, šķidrās augu eļļas konvertējot uz cietajiem taukiem rodas piesātinātās taukskābes un modificētāss cis-taukskābes.
Ir novērtēts, ka vidēji dienā cilvēks uzņem seši-astoņi grami mono-nepiesātinātās taukskābes. Šī deva ražo 5-7 miligrami holesterīnu. Katrs milligrams holesterīna līmenī nozīmē 1% palielināts risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Tātad mēs varam 5-7 procentus visu sirds asinsvadu slīmības attiecināt uz transtaukskābēm.
1994 gada maijā, Profesors Walter C. Willett un Dr. Albert Ascherio , Harvardas universitātes Epidemioloģijas un Uzturvielu departamenta locekļi, izvērtēja augošo zinātnes uzmanību attiecībā uz transtaukskābēm un sirds slimībām un secināja:
“Lai gan arī sirds asinsvadu slimību nāves gadījumu procents ASV, ko izraisa transtauksābes ir relatīvi zems, pat vismazākie pieņēmumi rāda, ka vairāk kā 30000 nāves gadījumu ir saistīti ar daļēji hidrogenētiem augu taukiem un eļļām.
Citi pētījumi arī apstiprina, ka transtaukskābes ir sliktākas nekā sviests palielinot slikto LDL-holesterīnu, pazeminot labo HDL-holesterīnu un palielinot Lp(a), ļoti spēcīgs sirds išēmiskās slimības faktors (Mensink un Katan, 1990; Nestle et al., 1992; Zock and Katan, 1992; Mensink et al., 1992; Wood et al., 1993; Judd, et al., 1994; Aro et al., 1997).
Ir atklājumi, ka transtaukskābes var būt saistītas ar cilvēka embricionālo attīstību. Divu Eiropiešu pētījumi parādīja nozīmīgu sakarību starp jaundzimušo zemo svaru un transtaukskābju saturu asinīs. (Koletzko, 1992a; 1992b; Jendryczko et al., 1993). Cilvēka embrijam būtisko taukskābju uzņemšanu var kavēt transtaukskābes. Transtaukskābes var ietekmēt taukskābju vielmaiņu embrijā, kas izsauc embricionālo orgānu un audu vāju attīstību.
Nesenais five-center Euramic pētījums (Kohlmejer et al., 1997) ieteica, ka transtaukskābes ir saistītas ar krūts vēža attīstīšanos. Augsts transtaukskābju saturs ir saistīts ar 40% krūts vēža saslimšanas risku.
Palmu eļļai ir polinepiesātināto taukskābju priekšrocības bez to negatīvajām īpašībām un piesātināto taukskābju priekšrocības bez to negatīvajām īpašībām.
Transtaukskābes un to kaitīgā ietekme