Raksts - Vai palmu eļļa ir veselīga?
Receptes ar sarkano palmu ellu Carotino
Publikacijas
Notikumu saraksts
Sarkana palmu ella CAROTINO Baltijas valstis, Latvija, Lietuva, Igaunija ; Red palm oil CAROTINO Baltics, Latvia, Lithuania, Estonia ; RBI SIA distributor of Red palm oil CAROTINO in the Baltic States

Šis ieraksts sākotnēji tika publicēts 2019. gada 6. decembrī un atjaunināts 2020. gada 16. decembrī.

Palmu eļļa piedāvā unikālu, sirdij atbalstošu 50-50 piesātinātu un nepiesātinātu tauku sajaukumu. Turklāt tas ir piepildīts ar uzturvielām, piemēram, E vitamīna tokotrienoliem. Šie antioksidanti ir līdz pat 60 reizēm spēcīgāki nekā tokoferoli, biežāk sastopamā E vitamīna forma. Zinātnieki ir noraidījuši teoriju, ka piesātināto tauku patēriņš ir saistīts ar sirds slimībām. Dietologi tagad piesātināto tauku patēriņu uzskata par veselīga uztura sastāvdaļu. Nevajadzētu izvairīties no dabīgiem piesātināto tauku saturošiem pārtikas produktiem, piemēram, riekstiem, avokado, taukainām zivīm un palmu eļļas. Faktiski jauns, revolucionārs pētījums, kas tika veikts Malaizijā, atklāja, ka ogļhidrātu ierobežošanai var būt lielāks ieguvums sirds veselībai nekā kopējā tauku patēriņa ierobežošanai. Pētījumā “Šķērsgriezuma pētījums par uztura modeļa ietekmi uz sirds un asinsvadu slimību biomarķieriem Malaizijā” tika pētīts, kā uztura modeļi, dzīvesveids, ģenētika, vecums un sociālekonomiskie faktori ietekmē sirds slimību risku. Vecākais autors Dr. Kalyana Sundram norāda: “Mūsu pētījums atklāja, ka lielāka ogļhidrātu proporcija uzturā mēdz būt saistīta ar paaugstinātu vairāku sirds un asinsvadu slimību riska faktoru līmeni, ieskaitot dislipidēmiju (definēts kā augsts triglicerīdu līmenis - paaugstināts kopējais vai sliktais ZBL holesterīns vai zems labā ABL holesterīna līmenis), paaugstinātu asinsspiedienu un slāņa veicinošas mazās ZBL holesterīna daļiņas ”. Viņš piebilda, ka: "Lielāka tauku uzņemšana ar uzturu nebija saistīta ar šo riska faktoru paaugstināšanu."

PALMU EĻĻAS 10 IEGUVUMI VESELĪBAI

1. Sarkanajā palmu augļu eļļā ir vairāk karotīna nekā tomātos vai burkānos. Tas ir bagātīgs beta-karotīna avots, antioksidants, kas palīdz stiprināt ķermeņa imūnsistēmu, un ir saistīts ar samazinātu vēža, sirds slimību un kataraktas risku.

2. Palmu eļļā ir vairāk E vitamīna nekā jebkurā citā augu eļļā.

E vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas spēj samazināt kaitīgo brīvo radikāļu daudzumu organismā. Tas palīdz atbalstīt vispārējo veselību, vienlaikus aizkavējot novecošanās procesu. Starp citu, rapšu eļļa arī apgalvo, ka tajā ir daudz E vitamīna, taču tajā ir tikai tokoferoli, kas ir visizplatītākā E vitamīna forma, kas atrodama arī multi vitamīnu kompleksos. Tokotrienolus ir ievērojami grūtāk iegūt, un palmu eļļa ir to bagātākais avots.

3. Sarkanā palmu eļļa ir dabīgi piesātinātie tauki, tāpēc tai nav jāveic neveselīga hidrogenēšana. Eļļu hidrogenēšana rada transtaukskābes, kuras ir saistītas ar daudzām slimībām, tostarp krūts vēzi, resnās zarnas vēzi un sirds slimībām. Tiek uzskatīts, ka trans-tauki arī traucē jaundzimušo attīstību.

4. Ir pierādīts, ka E vitamīna tokotrienoli, kas iegūti no sarkanās palmu eļļas, samazina insulta izraisītos neiroloģiskos bojājumus. Tie var arī uzlabot insulta atjaunošanās ātrumu.

 5. Sarkanajā palmu eļļā esošais E vitamīna tokotrienols atbalsta smadzeņu baltās vielas veselību. Divu gadu cilvēka klīniskais pētījums parādīja, ka tokotrienoli vājina baltās vielas bojājumu progresēšanu, kas var samazināt insulta risku.

6. Sarkanās palmu eļļas E vitamīna tokotrienoli var palēnināt jūsu ķermeņa spēju radīt jaunas tauku šūnas un iznīcināt dažas jau esošās tauku šūnas. Tie var būt jauns līdzeklis, lai atrisinātu mūsdienu aptaukošanās epidēmiju.

7. Sarkanās palmu eļļas E vitamīna tokotrienoli, šķiet, aizsargā aknas pieaugušajiem, kuriem diagnosticēts augsts holesterīna līmenis un bezalkoholisko tauku aknu slimība (NAFLD). NAFLD ir viens no visbiežāk sastopamajiem aknu darbības traucējumiem, ko, iespējams, izraisa aptaukošanās, insulīna rezistence, lipīdu peroksidācija un oksidatīvais stress.

 8. Sarkanajai palmu eļļai ir neitrāla ietekme uz holesterīnu. Tās ietekme uz holesterīna līmeni asinīs ir līdzīga olīveļļai un ir labāka nekā parastajiem pārtikas eļļu maisījumiem.

 9. Sarkanajā palmu eļļā esošie karotinoīdi var palīdzēt aizsargāt ādu pret UV staru iedarbību. Tas ir kā saules aizsarglīdzeklis no iekšpuses uz āru.

10. Palmu eļļa var pat palīdzēt zaudēt svaru. Veselie tauki uzlabo jūsu sāta sajūtu, lai jūs varētu patērēt mazāk kaloriju.

Vai palmu eļļa ir veselīga?